The Jekyll and Hyde Portfolio

måndag 29 januari 2007

#14 L'Insolent (1973)


Fransk 70-tals gangsterrulle med Henry Silva i huvudrollen. Om ni är som jag så är ni vid det här laget redan övertygade om att filmen är sevärd. Vilken film med Silva i en huvudroll är inte sevärd? Han spelar en brottsling, l'insolent, som just rymt från fängelset. Istället för att ligga lågt planerar han genast ett rån på en värdetransport.

Även om filmen förmodligen är mer besläktad med billiga italienska gangsterfilmer från samma tid så gör de franska miljöerna och färgerna att den känns lite som en Melville light. Denna känsla förstärks av att André Pousse, känd bland annat från De kriminella (Un Flic, 1972), är med som skum nattklubsägare (ytterligare en skådespelare man hade velat se i fler stora roller). Det är också härligt att se en film som tillåter sin huvudrollsfigur att vara så otrevilg och utan egentliga förmildrande omständigheter. Nämnas bör att nattklubbsscenerna är av ett slag som man bara kan se i en film från 70-talet.

Filmen finns utgiven på DVD i Frankrike, den är inte toppklass men med tanke på att det är den enda utgåvan så får den duga.

Inga kommentarer: