The Jekyll and Hyde Portfolio

söndag 21 januari 2007

#6 En djävulsk fälla (Touch of Evil, 1958)


Orson Welles regisserar Charlton Heston som mexikan i denna film noir från 1958. Welles var ursprungligen bara anlitad som skådespelare, men på Hestons begäran gick studion med på att även överlåta regin honom. Welles skrev om det färdiga manuset och gjorde filmen som han ville. Efter att ha klippt färdigt filmen fick han sparken och filmbolaget klippte filmen efter eget tycke och släppte den sedan. Filmen har sedan dess släppts i en något omklippt version och 1998 kom ytterligare en ny version som var ihopklippt baserat på det 57 sidor långa PM Welles skrev efter att ha sett filmstudions klippning. Det är denna version som finns utgiven på DVD, och som väl också får ses som den mest korrekta.

Filmen i sig är en liten pärla där Welles själv som Quinlan lyser starkast. Janet Leigh spelar Hestons fru som råkar illa ut på ett motell (Hade hon bara lärt sig något av detta hade det kanske inte behövt gå som det gick två år senare). Många bra skådespelare även i övriga roller, däribland Marlene Dietrich.

Filmen finns släppt på billig DVD i Sverige, den är precis lika bra som vilken annan utgåva som helst så köp den. Att det inte finns något extramaterial att tala om på skivan kan vi tacka kära Beatrice Welles för, tack så mycket...NOT.

Inga kommentarer: